سفته:

 

سفته در اصطلاح حقوقي نوشته‌اي است كه به واسطه آن كسي (متعهد) تعهد مي‌كند كه در وجه شخص ديگر (متعهدله) يا به حواله كرد او مبلغ معيني را در تاريخ معين يا عندالمطالبه بپردازد.

     ماده 307 قانون تجارت ايران سفته را به اين نحو تعريف نموده است: فَتِه طلب (سفته) سندي است كه به موجب آن امضا كننده تعهد مي‌كند مبلغي را در موعد معين يا عندالمطالبه در وجه حامل يا شخص معيني يا به حواله كرد او كارسازي نمايد.

 

شرايط شكلي سفته:

مقررات كُلي: درباره اطلاعاتي كه بايد در سفته قيد شود ماده 308 قانون تجارت الزام دارد كه علاوه بر امضا يا مهر بايد داراي تاريخ و متضمن زير باشد.

  1. مبلغي كه بايد تأديه شود با تمام حروف.
  2. نام گيرنده وجه.
  3. تاريخ پرداخت.

 

 

اطلاعات مندرج در سفته‌هاي متداول در ايران:

در سفته‌هاي مداول در ايران قيد اطلاعات مشروحه زير ضروري است:

  1. تاريخ صدور سفته.
  2. مبلغي كه بايد پرداخت شود (با عدد و حروف).
  3. نام گيرنده وجه.
  4. تاريخ پرداخت.
  5. نام متعهد (صادركننده سفته).
  6. محل اقامت (نشاني).
  7. محل پراخت.
  8. امضاي متعهد.

علاوه بر اطلاعات فوق‌الذكر، كه بايد روي سفته رايج در ايران قيد شود، محل مشخصي نيز براي استفاده بانك در نظر گرفته شده است (قسمتي كه بايد توسط بانك تكميل شود). اين قسمت هنگامي كه وجه سفته از طريق بانك وصول مي‌شود توسط بانك تكميل مي‌گردد. قسمت مربوط به شماره كنترل خزانه داري كُل نيز به لحاظ رعايت قانون ضروري است.

 

وعده يا سررسيد سفته:

سررسيد مبلغ مندرج در سفته ممكن است به اين شكل نوشته شود كه (تعهد پرداخت در موعد معين). در اين حالت ممكن است تاريخ سررسيد به يكي از دو طريق زير تعيين شود.

 

1. تعهد پرداخت وجه سفته در زمان مشخص با تعيين روز، ماه و سال:

در اين حالت سررسيد سفته روزي خواهد بود كه به طور مشخص در سفته قيد شده است. اگر سررسيد سفته به روز معين شده باشد، سررسيد با آخرين مهلت پرداخت وجه سفته يك روز تمام را شامل مي‌شود و اگر به هنگام ارايه سفته سررسيد آن مصادف با روز تعطيل باشد، سررسيد سفته اولين روز غيرتعطيل خواهد بود. ضمناً روز مبدآ جز و شروع وعده نمي‌شود.

 

2. تعهد پرداخت وجه سفته پس از فاصله زماني معين از تاريخ صدور سفته:

در اين حالت، فاصله زماني ممكن است به سال و يا به روز تعيين شود. در دو مورد اوّل، يعني هنگامي كه فاصله زماني به سال و ماه قيد شود، تاريخ سررسيد سفته همان روز سفته است. مثلاً سررسيد سفته‌اي كه در تاريخ 12 آبان ماه سال 1371 و به مدت يك سال صادر شده باشد برابر 12 آبان‌ماه سال  1372 است. اما در مورد سوم، يعني هنگامي كه سررسيد سفته با تعيين فاصله زماني مشخصي (به روز) از تاريخ صدور مشخص شده باشد، بايد با توجه به تعداد روزهاي هر ماه نسبت به تعيين تاريخ سررسيد اقدام نمود.

 



پرینت